قشقایی های قابوق
بیش از 20 سال قبل هنگامی که قسمت غربی زمین های مزرعه ی سکوی قابوق را برای احداث باغ شخم و شیار می کردند تعدادی گور یافت می شود. و نیز شنیده بودم که روی سکو یک قلعه هم بوده که با گذشت زمان ویران شده و امروز دیکر آثاری از آن بر جای نمانده است. از همان زمان در این فکر بودم که بدانم چه گروهی در این محل ساکن بوده اند.
بزرگان روستای هوره میگویند: وقتی چند خانوار از طایفه ی ساروخلج های ایل قشقایی که قبلا در اینجیللی دَرَسی و مزرعه ی سِزاغ ساکن بودند تصمیم گرفتند با هم در یک محل مناسب ساکن شوند محل فعلی روستای هوره را انتخاب می کنند وقتی ساکن می شوند به دلیل نا هموار بودن محل زمین های کشاورزی و نیز سنگی بودن محل جوی آب نیروی کار فراوانی لازم بوده است ناگزیر می گردند از طایفه های دیگر قشقایی که در اطراف ساکن هستند دعوت کنند که به آنها به پیوندند.
خانوار بزرگی از قشقایی ها در مزرعه ی قابوق ساکن بوده که خانِ خانوار ولی خان نام بوده و 7 پسر داشته است. ولی خان به دعوت بزرگ قشقایی هایی که در هوره ساکن شده اند با خدم و حشم به هوره نقل و مکان می کند و در کنار هوره ای ها در قلعه هوره ساکن می شود کم کم می بیند در قلعه جای کافی نیست تصمیم می گیرد که در بالا دست قلعه، قلعه ای برای خانوار خود بسازد هوره ای ها مخالف ساخت قلعه در این محل بوده اند. کدخدای هوره چند نفر را برای جلوگیری از ساخت قلعه می فرستد یکی از پسران ولی خان که حسین نام داشته و از قضا فرد تنومند بوده در مقابل ماموران کدخدا می ایستد و مقابله می کند و ساخت قلعه ادامه می یابد. چند روز بعد دوباره کدخدا چند نفر دیگر را برای جلوگیری از ساخت قلعه می فرستد که مجددا حسین پسر ولی خان آنها را عقب می راند و ماموران بر می گردند و گزارش می دهند که حسین یک تنه با همه ی آنها مقابله نموده است. کدخدا می پرسد چطور شما چند نفر زورتان به یک نفر نرسید؟ که ماموران می گویند: آخی حسین جانلودو.
در زبان ترکی به فرد تنومند و قوی هیکل و دلاور جانلو می گویند. به هر صورت قشقایی های قابوق در محلی که می خواستند قلعه ساختند و طایفه ی بزرگی را بنیان نهادند که به نام همان حسین تنومند و با لفظ ترکی محلی حسینجانلو و امروز به تخفیف حسینجانی نامیده می شوند.
محمدعلی شاهسون مارکده