جارچی مارکده شماره شماره 22- پانزدهم اسفند ماه 1388

نقشه برداری زمین تصفیه خانه فاضلاب

روز 4/12/88 ساعت 11 آقای مهندس بابایی و خانم مهندس امیرخانی از قسمت مطالعات و آقای مهندس سامانی از قسمت اجرائیات شرکت آب و فاضلاب روستایی استان به منظور تهیه نقشه اجرایی از زمین اهدایی مردم مارکده، برای ساخت تصفیه خانه فاضلاب، واقع در انتهای جوی ششدانگی، در زیر جوی مزرعه عاشق آباد، به مارکده آمدند و از زمین یاد شده نقشه برداری گردید. آقای مسعود شاهسون رئیس محترم شورای اسلامی این هیات را همراهی نمود.             گزارش از کریم شاهسون

جلسه در مدرسه پگاه

به دعوت سرکار خانم بهروز مدیر مدرسه راهنمایی پگاه مارکده، جلسه ای در تاریخ 4/12/88 ساعت 10 صبح با حضور اعضاء انجمن، اولیاء دانش آموزان و آقایان: گنجعلی و رحمانی از اداره آموزش و پرورش سامان در محل آموزشگاه تشکیل شد. نخست خانم بهروز گزارشی از کارهای انجام شده به حاضران ارائه و مشکلات و کمبودها را نیز بیان وخواستار کمکهای اهدایی بهمنظور رفع کمبود ها شد.  نبود مستخدم دولتی برای مدرسه سخت مورد اعتراض والدین دانش آمزان بود که آقای گنجعلی آن را برابر دستورالعمل های اداره دانست. در پایان صورتجلسه ای مبنی بر تقسیم کار نوشته و امضا شد. در این تقسیم کار قرار گردید؛ انجمن اولیا با دریافت هدایای نقدی از والدین دانش آموزان، هزینه پرداخت حقوق مستخدم، بودجه خرید فرش برای نمازخانه و هزینه خرید و نصب آیفون برای مدرسه را تامین نمایند. آقایان گنجعلی و رحمانی به نمایندگی از اداره آموزش و پرورش سامان تقبل نمودند فرش نمازخانه را به قیمت متر مربع 5000 تومان به اعضا انجمن تحویل دهند و دزدگیر برای مدرسه نصب نماید و موضوع آب و فاضلاب اتاق آزمایشگاه مدرسه را پیگیری تا رفع مشکل گردد. در این جلسه یاد آوری شد که؛ چند ماه قبل اعضا شورای اسلامی قوچان قول داده اند یک دستگاه دوربین عکاسی دیجیتال خریداری و به مدرسه اهداء کنند که هنوز به قول خود عمل ننمودند آقای امان الله شاهبندری یکی از اعضا انجمن اولیا تقبل نمود موضوع را به اعضا شورای اسلامی قوچان یاد آور و پیگیری جهت ایفاء عهد نماید.

                                      گزارش از محمدعلی شاهسون مارکده

توصیه کشاورزی

آقای مهندس افلاکی از سازمان جهاد کشاورزی طی تماس تلفنی در روز  شنبه 8/12/88 ساعت 10 صبح گفت: توصیه می شود دو تا سه روز قبل از زدن روغن ولک، درختان خود را محلول پاشی کنید. محلولی از 5 کیلو سولفات روی، 5 کیلو اسید بوریک، 5 کیلو اوره در 1000 لیتر آب را به درختان بپاشید آنگاه 2 تا 3 روز بعد روغن ولک بزنید. مطمئنا نتیجه خوب خواهید گرفت.          

                                    گزارش از محمدعلی شاهسون مارکده

جلسه شورا و تعاون روستایی

به دعوت رئیس شورای اسلامی جلسه ای در تاریخ 9/12/88 ساعت 30/19 با حضور سه نفر اعضا شورای اسلامی و آقای دکتر مصطفی عرب مدیر عامل تعاون روستایی در محل دفتر دهیاری تشکیل شد. هدف از این دعوت و نشست بررسی توزیع آردخانه پزی در روستا بود. آقای مدیر عامل گفت:  موضوع کم شدن سهمیه آرد بدین قرار بوده که؛ اتحادیه تعاونی های روستایی آمار جمعیت روستاها را جمع آوری و به اداره غله می دهد این آمار به دلیل عدم همکاری آحاد مردم در ارائه مدارک شان، از تعداد کل جمعیت کمتر بوده، یعنی همه ی روستائیان مدارک شان را نداده بوده اند و بعضی از روستاها تقریبا هیچ مدارک نداده بودند، و اداره غله هم بر مبنای آمار ارائه شده توسط اتحادیه، آرد تحویل می دهد و اتحادیه تعاونی های روستایی آرد تحویلی را به نسبت جمعیت، بین روستاها تقسیم می نماید. در این تقسیم از سهمیه آرد بسیاری از روستاها، از جمله روستای مارکده، برداشته و به روستاهایی که به دلیل ندادن مدارک، آمارشان خیلی پایین بوده، داده می شود. این بوده که مقدار آرد تحویلی کم می شود و به مارکده هر ماه 261 کیسه آرد تحویل می شده است که با پیگیری و درخواست های مجدد، مدارک از بقیه مردم جمع اوری و آمار کامل می گردد و همان گونه که در جلسه بخشداری هم گفته شد از بهمن ماه سهمیه ی آرد همه ی روستائیان بر مبنای400/9 کیلوگرم تحویل می شود.

بنابر این، سهمیه هر نفر در 5 ماهه اول سال، ماهیانه 10، در 5 ماهه دوم  7، و در دو ماهه آخر سال 400/9 کیلوگرم است یعنی جمعا هر نفر در طول سال 88  باید 800/103 کیلوگرم آرد تحویل بگیرد. آقای خلیلی مدیر عامل اتحادیه تعاونی های روستایی قول داده که سهمیه معوقه 5 ماهه دوم را به ما تحویل دهد در همین راستا دو سه روز قبل گفت: با سهمیه آرد بهمن ماه تعداد 60 کیسه از آرد جاهای دیگر کسر و بابت آرد معوقه برای روستای مارکده می فرستد. که متاسفانه به قول خود وفا نکرد و فقط 14 کیسه افزون بر سهمیه فرستاده بود به هر صورت هرگاه اتحادیه آرد  معوقه را به ما تحویل دهد ما هم بین مردم توزیع خواهیم نمود.

 یکی ازاعتراض های شورا نسبت به کار ما، تحویل آرد به افرادی است که گاهگاهی به روستا می آیند و در اینجا کشاورزی و خانه دارند و کوپن ارزاق روستایی گرفته اند و آمار شان در لیست سهمیه آرد ثبت هست با این که اداره غله نوشته ما به افرادی که در روستا سکونت دارند آرد تحویل بدهیم چون این دستور کلی است ما نمی توانیم اجرایش کنیم و بر خلاف دستور اداره غله، ما به این افراد آرد تحویل خواهیم داد مگر این که بخشداری یا فرمانداری و یا اداره غله با ذکر نام بنویسد که به فلان شخص آرد داده نشود.

 اعتراض دیگری در باره دریافت 50 هزار تومان عضویت تعاونی هست که باید به این معترضین بگویم همین آرد و کود و دیگر اجناس با همین پول سهام داران خریداری و به اینجا می آید به دست مردم می رسد و تعاونی باید بتواند هزینه های خود را تامین کند ناگزیر همه ی مردم باید عضو تعاونی شوند تا تعاونی سرمایه داشته باشد و بتواند اجناس مورد نیاز مردم را بیاورد و هزینه های خود را در آورد.

اعضا شورا گفتند: از شهریور ماه که سهمیه آرد کم شد آقای عبدالمحمد عرب، مدیر عامل قبلی، یک تبلیغ دروغ بر علیه اعضا شورا آغاز نمود و در پاسخ پرسش مردم که؛ چرا سهمیه آرد کم شده؟ می گفت: بروید از شوراتان بپرسید!؟ شوراتان آرد را کم کرده!؟ با رفتن او، مسئولیت این دروغ پراکنی و تبلیغ منفی علیه اعضا شورا به فروشنده جدید سپرده شد این دو نفر زیر دست شما کار می کنند از شما انتظار هست جلو این دروغ پراکنی را بگیری ولی متاسفانه هیچ واکنش نشان نداده ای؟

 در جلسه بخشداری قرار بر این شد که معیار توزیع آرد به افراد، بر مبنای نظر اداره غله مندرج در نامه خطاب به شورای مارکده باشد اداره غله در این نامه صریح نوشته فقط به افرادی که ساکن روستا هستند آرد داده شود و این نظر و نحوه توزیع شما، مغایر با دستور اداره غله و مورد تایید اعضا شورا نیست.

باید بپذیریم نحوه اداره شدن تعاونی در چند سال گذشته خوب نبوده و باعث بی اعتمادی و بی اطمینانی مردم شده است یکی از دلایلی که بعضی ها به پول عضویت اعتراض دارند ناشی از این بی اعتمادی است این بی اعتمادی به نحوه سالم اداره شدن تعاون روستایی توسط مدیر عامل قبلی، بعد از انتشار تخلفات گسترده در حساب های شرکت تعاونی باغداری فردوس، تشدید هم شده است باید گفت زیر بنای کار جمعی اعتماد است و شما باید بکوشید این اعتماد ازدست رفته را با کار خوب و دقیق تان به تعاونی باز گردانید تا بتوانید راحت تر کار کنید.

در پایان مقرر شد: هنگام توزیع آرد لیست ها با ذکر مشخصات دقیق تری تنظیم گردد. رئیس شورای اسلامی لیست های توزیع  9 ماهه اول سال 88 را امضا نماید. مدیر عامل دفترچه های توزیع آرد جمع آوری شده را جهت کنترل لیست توزیع آرد در 8 ماهه اول سال 88 در اختیار اعضا شورا قرار دهد. تطبیق لیست توزیع آرد 4 ماهه پایانی سال با دفترچه های جدید در اوایل سال آینده بررسی گردد.  مدیر عامل جهت دریافت آرد های معوقه پیگیری نماید.          

                                                        گزارش از محمدعلی شاهسون مارکده

آن کس که حساب پاک است از…

در شماره قبل نشریه جارچی در بند حرف های مردم اعلام شده بود که مدیر عامل فردوس گزارش مستند و مفصل از میزان وام دریافت شده، اقساط وام و میزان دیر کرد وام را به اطلاع سهام داران برساند و به شایعات خاتمه دهد تا خدای ناکرده نام مدیر عامل در کنار …

کل مبلغ واریز شده سهامداران از بدو تاسیس تا پایان سال 1387 به حساب شرکت 3535000000 ریال بوده و کل مبلغی هم که مدیران فعلی سهامداران را بدهکار نموده اند به میزان 7360000000 ریال می باشد که جمع دو مبلغ طلب و بدهی سهامداران تا مورخه 29/12/1388می شود 10895001000 هزار تومان که از این مبلغ 243200000 هزار تومان بابت هزینه جاری شرکت و زیان استهلاکات طی سال هایی بوده که شرکت فعالیت داشته با کسر این مبلغ 8463001000 هزار تومان باقی می ماند که طبق پرینت بانک در مورخه 17/1/88 بدهی شرکت 540000000 میلیون تومان بوده که با بر آورد حسابدار تا پایان سال 88 به مبلغ 600000000 میلیون تومان می رسیده که با کسر آن از 846300000 هزار تومان مبلغ 246300000 هزار تومان باقی می ماند از این مبلغ 105800000 هزار تومان آن را ریز هم تا پایان سال 87 به حساب وام واریز شده که با کسر آن مبلغ 140500000 هزار تومان می ماند که برداشتی بانک از حساب شرکت طی سال های گذشته مبلغ 67600000 هزار تومان بوده که با کسر این مبلغ 72900000 هزار تومان باقی مانده بوده پس از کسر برداشتی بانک مبلغ 32230000 هزار تومان آن نیز بابت طلب محمود عرب مدیر عامل که به حساب وام واریز کرده بوده و به حساب طلب شرکت نگین پرداخت شده که با کسر این مبلغ 40670000 هزار تومان می ماند که اداره امور اراضی طی سال های گذشته در حدود 33000000 میلیون تومان صورت حساب برای شرکت صادر کرده که باید تا پایان سال جاری پرداخت گردد که با کسر آن باقی مانده از کل دریافتی از سهامداران مبلغ 7870000هزار تومان می ماند در صورتی که همه در موعد مقرر به تعهدات خود عمل نمایند این اعداد و ارقام نیز در تراز مالی سال های گذشته و تراز مالی سال 87 به اطلاع بازرس رسانده شده بوده که خود وظیفه داشته به اطلاع مردم برساند و در تراز مالی سال 88 نیز در مجمع عمومی اعلام خواهد شد.                      

                                                                            محمود عرب 8/12/88

حرف مرد یک کلام است!؟

مدیر عامل قبلی شرکت تعاون روستایی مارکده، از شهریور ماه امسال، به دروغ، به مردم مراجعه کننده و پرسش کننده که؛ « چرا آرد کم داده می شود؟» می گفت: « از شوراتون بپرسید؟ گزارش های شورا باعث کم شدن سهمیه آرد شده است» با آمدن فروشنده جدید این مسئولیت تبلیغ، « مقصر کم شدن آرد، شورا است، از شوراتان بپرسید چرا آرد کم شده؟!»، به ایشان واگذار شد. الصاق  نامه رسمی و کتبی اداره غله بر محل های عمومی روستا مبنی بر مقدار سهمیه آرد هر نفر 400/9 کیلو گرم از دروغ پراکنی بر علیه شورا کم نکرد. با این که اغلب مردم این نامه را دیدند و خواندند ولی زبان گویای تعاونی، به مصداق ضرب المثل معروفِ حرف مرد یک کلام است، همچنان جمله ی دروغ  برعلیه شورا را تکرار می کرد. اعتراف آقای خلیلی مدیر عامل اتحادیه تعاونی های روستایی در جلسه 20/11/88 در محل بخشداری سامان در حضور بخشدار، مدیر عامل و اعضا هیات مدیره شرکت تعاون روستایی مارکده و اعضا شوراهای 6 روستا مبنی بر این که؛ « ارسال آمار ناقص اتحادیه به اداره غله بوده که اداره غله بر اساس آن آمار ناقص آرد کم می داده تا این که ما آمار را کامل کردیم و در جلسه ای باحضور فرماندار قرار شد آرد سهمیه واقعی داده شود» هم سخنگوی تعاون روستایی را متوجه نکرده است و همچنان بر طبل دروغ بر علیه شورا کوبیده می شود. انسان حیران می ماند از این همه عناد؟!  و از این همه اصرار  بر دروغ ؟!   

                                                           محمدعلی شاهسون مارکده 2/11/88

حرف های مردم

 این همه فشار بر دریافت 50 هزار تومان حق عضویت تعاون روستایی بخاطر این بوده که بتوانند حقوق کلان و نا حق مدیر عامل قبلی را به عنوان حسابدار جدید تعاون روستایی تامین و پرداخت نمایند می پرسیم آیا سزاوار است با زور از مردم پول بگیرید و حقوق کلان بخاطر یک کار کوچک به فرد خاصی با عنوان حسابدار داده شود؟ انصاف تان کجا رفته؟ آیا قحطی حسابدار آمده؟  فردا در مجمع عمومی درباره پرداخت حقوق کلان به خاطر کار کوچک، به مردم چه پاسخی خواهید داشت؟

روغن ولک

پارافین گیاه، یا همان روغ نولک، یکی از بهترین و مؤثرترین راه مبارزه با

تخم حشرات مثل کنه ها، شته ها، شپشک ها و… امروزه توصیه می شود بهترین زمان مصرف روغن ولک، قبل از باز شدن شکوفه ها است ومقدار مصرف آن 2، 3 و یا 4 لیتر در 1000 لیتر آب است که به صورت پاششی انجام می گیرد. پاشش روغن ولک در این زمان موجب می گردد یک لایه روغنی نفوذ ناپذیر روی باز مانده تخم حشرات از سال قبل مانده ایجاد شود. بنابر این ضرورت دارد با دقت تمام پاشش روغن ولک صورت گیرد تا همه ی قسمت های درخت آغشته به محلول روغن ولک گردد تا لایه پوششی کامل باشد. کار این لایه پوششی روغن ولک جلوگیری از رسیدن  اکسیژن به تخم حشرات است نرسیدن اکسیژن به تخم و نوزاد حشرات باعث تنلف شدن حدود 95 درصد آنها می گردد. کارشناسان توصیه می کنند در صورت داشتن بارندگی شدید حداقل باید 36 ساعت بعد روغن ولک پاشش گردد. با پاشش روغن ولک، اگر پاشش درست و دقیق به همه جای درخت انجام شود، حد اقل در فصل بهار نیاز به سمپاشی مجدد برای مبارزه با حشرات فوق الذکر نخواهیم داشت.

انواع مارک های موجود و تفاوت شدید قیمت های روغن ولک در بازار، این پرسش را در ذهن ایجاد می کند که کدام بهتر است؟ برای دست یابی به اطلاعات بیشتر، در تاریخ 11/12/88 با آقای مهندس فتحی کارشناس شرکت «مهان» تولید کننده روغن ولک، گفتگویی تلفنی انجام داده ام که  با هم می خوانیم.

– مواد تشکیل دهنده روغن ولک چیست؟

– عمده و اصل مواد تشکیل دهنده روغن ولک پارافین گیاهی است.

– آیا می شود همراه روغن ولک از کودهای معمولی ازت مثل اوره استفاده کرد؟

– استفاده از کودها به همراه روغن ولک کاری بسیار نادرست است چرا که باعث سوزش شکوفه های خندان و پوست رویه و زیرین درخت و گیاه می گردد.

– چگونه روغن های خوب را از بد در بازار تشخیص بدهیم؟ آیا اصولا روغن خوب از بد قابل شناسایی است؟ وعلت و دلیل تفاوت قیمت روغن ولک در بازار چیست؟

– همانگونه که گفته شد عمده و مواد اصلی روغن ولک پارافین گیاهی است در حتال حاضر قیمت یک کیلوی آن 900 تومان است بنابر این هر گالن 20 لیتری 18000 تومان پارافین نیاز دارد هزینه تولید، بسته بندی، حمل و نقل و فروش در تعیین قیمت مؤثرند بنابر این یک روغن خوب در بازار هیچگاه کمتر از قیمت تمام شده عرضه نمی گردد. متاسفانه هر ساله در فصل مصرف شرکتی یا فروشنده ای روغن را خیلی کمتر از قیمت عرف به بازار عرضه می کند و این هم چند عامل دارد استفاده از نفت بی بو یا گازوئیل به جای پارافین گیاهی. استفاده از روغن های تاریخ مصرف گذشته در گالن و بر چسب جدید. استفاده از نان خشک ضایعاتی خمیره شده و رنگ شیمیایی به جای پارافین گیاهی. توزیع و فروش روغن های غیر مجاز توسط دوره گردها و فروشندگان فرد و یا فروشندگان رسمی با قیمت های اندک است.  بهتر است کشاورزان یک یا دو ماه قبل از زمان مصرف روغن ولک، با حوصله و دقت تمام با همآهنگی و مشورت با کارشناسان جهاد کشاورزی محل، نسبت به خرید روغن ولک خوب اقدام نمایند تا ناگزیر نگردند هنگام مصرف با عجله از هر فروشنده ای روغن ولک مورد نیاز خود را خرید کنند.      

                                                                       رمضان عرب مارکده 11/12/88

کود میکرو سیو

درختان میوه در زمان رشد و هم چنین در زمان رسیدن میوه، به عناصری از جمله آهن، روی و منگنز نیاز دارند این مواد در کود میکرو سیو وجود دارد. کود میکرو سیو به دلیل داشتن گوگرد به شکل سولفوریک در تعدیل PH داخلی گیاه و فعال کردن عناصر ذکر شده کمک می کند و ازت موجود در کود می تواند به جذب عناصر ذکر شده و رشد سریع درختان کمک نماید.

کود میکروسیو به صورت پاششی و  آبکود استفاده می شود. زمان محلول پاششی قبل از جوانه زنی و یا بعد از ریزش گلبرگ ها و همچمین هنگام رسیدن میوه است محلول پاشی کود میکروسیو باید در زمان خنک بودن هوا و وجود رطوبت مناسب انجام شود و سعی گردد که همه جای درخت  از جمله پشت برگ ها هم محلول پاشیده شود. 

مصرف کود میکرو سیو به صورت آبکود در سه مرحله از ابتدای رشد درختان تا تا نزدیک زمان برداشت و در آبیاری های قطره ای حد اقل با فاصله بین 8 تا 12 روز استفاده شود و میزان مصرف 3 تا 4 لیتر در هر هکتار توصیه شده است.                 

                                                                                    مرتضی شاهسون   

کامپیوتر چگونه کار می کند؟

در مقاله شماره قبل در مورد تعدادی از قطعات به کار رفته شده در کامپیوتر و وظایفی که آن ها بر عهده دارند توضیحاتی داده شد. به قطعاتی که در شماره قبل به توضیح آن ها پرداختیم اصطلاحا سخت افزار می گویند.

قبل از این که به چگونگی کار یک کامپیوتر بپردازیم باید با مفهوم نرم افزار هم آشنا شویم. به طوری کلی به برنامه هایی که توسط یک یا چند شخص برنامه نویس، برای انجام یک یا چند عمل خاص توسط کامپیوتر، نوشته می شود نرم افزار گفته می شود. پس نرم افزار مانند سخت افزار یک قطعه از جنس آهن یا هر چیز دیگر نمی باشد. نرم افزار از یک یا مجموعه ای از برنامه ها تشکیل شده است. به عنوان مثال برنامه ای که ما در کامپیوتر برای اعمالی مثل تایپ، ویرایش و یا اصلاح یک متن استفاده می کنیم یک نرم افزار است.

سیستم عامل:  رابط بین سخت افزار و کاربر ( شخص استفاده کننده از کامپیوتر) می باشد. سیستم عامل یک نرم افزار است. به یاد داشته باشیم قبل از این که ما بتوانیم با کامپیوتر کاری انجام دهیم باید یک سیستم عامل ( مثل سیستم ویندوز ) روی کامپیوتر نصب کنیم. بعد از توضیحاتی در مورد سخت افزار، نرم افزار و سیستم عامل، به چگونگی کار یک کامپیوتر می پردازیم. به طور کلی پروسه و فرآیند انجام عملی به وسیله

کامپیوتر به سه بخش تقسیم می شود.

1- ورود داده: ما می توانیم از طریق دستگاه های ورودی مثل صفحه کلید، مادلی، اسکنر ( پویشگر ) داده ها را وارد کامپیوتر کنیم. برای مثال؛ ما از طریق صفحه کلید نمرات دانش آموزان یک کلاس را وارد کامپیوتر

 می کنیم.

2- پردازش داده: در بخش پردازش، کامپوتر داده های ورودی را بنا بر عملی که می خواهیم روی آن ها انجام گیرد با نرم افزار های مربوطه پردازش می کند. برای مثال؛ کامپوتر از طریق یک نرم افزار، معدل نمرات دانش آموزان را که از طریق صفحه کلید وارد کامپیوتر شده، حساب می کند. این عمل به دست آوردن معدل را می توانیم پردازش بنامیم.

3- خروج اطلاعات: پس از پردازش داده ها، ما می توانیم اطلاعات به دست آمده را از طریق دستگاه خروجی مثل صفحه نمایش ( مانیتور ) یا چاپگر ( پرینتر ) که جزء دستگاه های خروجی می باشند مشاهده کنیم به عنوان مثال ما می توانیم معدل دانش آموزان را که در مرحله قبل به دست آمد را بر روی کاغذ ( به وسیله چاپگر ) چاپ کنیم.

                                                                                   غلامرضا عرب مارکده

روشنفکر

معنی ظاهری کلمه روشنفکر این هست که افکار، اندیشه و ذهن روشنی دارد. فکر و ذهن روشن چگونه ذهنی است؟ 

روشنفکر؛ ادمی دانشی، علمی اندیش و دارای یک بینش انتقادی است. آدم روشنفکر اصولا همیشه به وضعِ موجودِ زمانهِ خود معترض، و منتقدِوضعِ موجود و در جستجوی حقیقت است. ابزار روشنفکر در نقد وضع موجود و فهم حقیقت، عقل و خِرد است. روشنفکر ذهنی نقاد دارد، به جهان و هرچه در آن هست با دیدی انتقادی می نگرد، می خواهد همه چیز را با عقل و خرد خود نقد و بررسی کند، تحلیل کند، بدین جهت با بکار گیری عقل و خرد، به عنوان ابزار شناخت، می کوشد تا هرچه بیشتر واقعیت موجود را درک کند و بشناسد و بفهمد و بداند. آدم روشنفکر در طبقه اجتماعی خاصی نیست بلکه در همه ی طیف و قشر و طبقات اجتماعی می توان آن را یافت ولی در قشر تحصیل کرده و پر مطالعه شمارشان افزون تر و وسعت روشنی ذهن شان هم بیشتر است بنابر این سواد و تحصیل و مطالعه راه ورود مهمی به وادی روشنفکری است ولی هر باسواد و تحصیل کرده و کتاب خوان را هم نمی توان روشنفکر نامید. بنابر این آدم روشنفکر را درمیان کشاورزان، روستائیان، کارگران، شهرنشین ها، نادارها و ثروت مندان، نویسندگان و هنرمندان می توان یافت.

یکی از دغدغه های اصلی و مهم روشنفکرِ روشنگر، آزادی است. آزادی برای خود و برای نوع بشر. و میدانیم  آزادی واقعی منشا رشد عقلی و فکری خواهد شد و فقط در جو و محیط آزاد و جامعه ی آزاد و احساس داشتن آزادی است که انسان می تواند به فضایل اخلاقی دست یابد و  میدانیم راستی، نوع دوستی و انصاف محصولِ اخلاقی است که در جو اجتماعی آزاد رشد کرده باشد است.

روشنفکر دائم برای دانستن و درک و فهم واقعیات جهان می کوشد در این راستا، می کوشد ببیند اندیشه های مخالف و جدید چی هستند آنگاه با اندیشه های خود مقایسه می کند، حلاجی می کند، نقد می کند تا خاطرش آسوده گردد در دانسته هایش تضاد و تناقض کمتری باشد تا به یافته های جدید برسد بنابر این همیشه به جلو و آینده ای بهتر نظر دارد البته غافل از گذشته نیست بلکه گذشته را خوب خوانده و از او آموخته ولی در گذشته نمانده است. گفتیم روشنفکر ذهنی باز و نقاد دارد هر موضوعی را می خواهد حلاجی کند بررسی نماید تا واقعیت های آن را بهتر و بیشتر درک کند تا اگر عنصری از حقیقت در او هست بیابد هر چیزی که می شنود، می خواند، می بیند را پس از نقد و بررسی و زدودن ابهام هایش اگر واقعیتی در آن وجود داشته باشد می پذیرد. روشنفکر به دانسته ها و باورهایش تعصب نمی ورزد و آمادگی آن را دارد که هر لحظه با فکری و نظری نو و جدید برخورد کرد آن را بسنجد و اگر واقعیتی دقیق تر در آن یافت آن را بپذیرد یعنی ذهنی سیال و کنجکاو و تغییر پذیر دارد روشنفکر اگر در جمعی قرار گرفت که عده ای زیاد موافق نظر او هستند و یک یا چند نفر نظر متفاوت و یا حتی مخالف دارند به استقبال نظر متفاوت و مخالفان می رود و  می کوشد نظرهای مخالف را بشنود بفهمد. روشنفکر در مواجه با هر پدیده و موضوعی سئوال هایی پیرامون چرایی و چگونگی آن پدیده و موضوع  برایش پیش می آید آنگاه می کوشد تا با نقد و بررسی و آزمایش برای پرسش هایش پاسخ بیابد نتیجه را با اندوخته های ذهنی اش مقایسه می کند تا دانسته هایش را پالایش و والایش کند بنابر این به صرف این که فلان آدم سرشناس آن حرف را گفته یا بهمان آدم مهم این سخن را می گوید اکتفا نمی کند.

بی گمان آدمی که خود را به علم و دانش مجهز نمود، عقل و خرد نقاد خود را در همه ی زمینه ها بکار گرفت و با بی رحمی همه چیز را نقد و بررسی نمود تا به شناخت بهتر واقعیت دست یابد، در این فرآیند به آگاهی هایی دست خواهد یافت به چنین آدمی روشنفکر می گویند. حال اگر آدمی که قدم در وادی روشنفکری نهاده به اخلاق انسانی هم مجهز و مقید گردد یعنی دغدغه اش حرمت انسان ها، کرامت انسان ها و برابری انسان ها باشد خود به خود قدم در وادی روشنگری نهاده و برای خود وظیفه ای و مسئولیتی قائل می شود که هر آنچه را که آموخته و می داند در اختیار همه ی انسان های نیازمند به آگاهی قرار دهد یعنی هر روشنگری الزاما روشنفکر هم هست ولی هر روشنفکری الزاما روشنگر نمی تواند باشد. آدم روشنفکرِ روشنگر بر این باور است که اگرهمه مردم به حدی از دانایی برسندجامعه ای سالمترخواهیم داشت و زندگی هاراحت تر خواهد بود.

پس تفاوت روشنفکر محض با روشنفکرِ روشنگر این هست که روشنفکر علم و دانش آموخته، عقل نقادی دارد و واقعیت ها را می شناسد یعنی تحصیلش را کرده، کتاب هایش را خوانده و به درجه ای از فهم و درک و آگاهی رسیده و روشنفکرِ روشنگر علاوه بر مجهز بودن به علم، عقل و درک و فهم واقعیت، به اخلاق انسانی هم سخت باورمند و مقید است و انسان ها را فارغ از باورها، عقیده، مذهب، مرزها، ثروت، جنسیت و موقعیت اجتماعی شان، دارای کرامت، حرمت و برابر می داند و در هرگوشه ای از جهان که ببیند کاستی هست، نا آگاهی وجود دارد، ستم روا می شود، احساس مسئولیت می نماید. کمک روشنفکر به هم نوعان شاید هیچ وقت مالی نباشد و عمدتا فکری است چون روشنفکر بر این باور است که همه ی انسان ها بالقوه توانمند هستند نا آگاهی از قوانین طبیعی و اجتماعی موجب نشناختن واقعیت ها و باعث ضعف آدمی شده است حال اگر بتوان به انسان ضعیف آگاهی داد توانمند می گردد و دیگر نیاز به کمک دیگری نخواهد داشت.      

                                                         محمدعلی شاهسون مارکده 10/10/88