جارچی مارکده شماره نوزدهم- یکم بهمن ماه 1388

تاریخچه کامپوتر
بشر اولیه شمارش را با انگشتان دست و اندازه گیری کمیت ها را با بعضی  از اعضای بدن مانند دست و پا انجام می داد و بدین ترتیب واحد های اندازه گیری مانند وجب و قدم به وجود آمد .سیستم دهدهی امروزه که برای بیان  کمیت ها به کار می رود از به کار بردن انگشتان دست برای انجام شمارش نتیجه شده است. قدیمی ترین دستگاهی که برای شمارش و انجام محاسبات عددی به کار می رفت چرتکه بود که حدود 610 سال قبل از میلاد در خاور دور ساخته شد. پیشرفت مهم بعدی در زمینه محاسبات عددی در سال 1614 صورت گرفت که در آن موقع « نِپِر » جدول های لگاریتم را تهیه و چاپ کرد. در سال 1642 پاسگال اولین نوع ماشین حساب را تهیه نمود که نوع اولیه آن فقط عمل های جمع و تفریق را انجام می داد و بعد ها توسط دانشمندان دیگری تکمیل شد و عمل ضرب را نیز ممکن ساخت در اواخر دهه هفدهم « لایبنیتز» ماشین حسابی ساخت که عمل نگهداشتن رقم ها را از یک مرتبه به مرتبه دیگر انجام می داد و این یک قدم مهم به سوی تکمیل ماشین های حساب به شمار می رفت در اوایل قرن نوزدهم « بابِج » ماشین حسابی طرح کرد که می توانسته محاسبات عددی را انجام دهد و جواب ها را چاپ کند. در « بابج » پیش بینی شده بود که ماشین به طور خود کار از دستورهای ذخیره شده پیروی کند و محاسبات لازم را انجام دهد. ماشین « بابج » هرگز ساخته نشده زیرا ابزارهای آن زمان برای ساختن چنین ماشینی وجود نداشتند و در واقع طرح « بابج » پیشرفته تر از تکنولوژی آن زمان بود.
نخستین کامپیوتر الکترونیکی در سال 1940 توسط آزمایشگاه های تلفن « بِل » ساخته شد که فقط می توانست در مورد محاسبات عددی به کار رود. در نیمه اول دهه 1940 دکتر « هاورد آیکن » از دانشگاه « هاروارد » کامپیوتری که به نامmark 1  معروف است ساخت که با رله های الکترو مغناطیسی و کارت های منگنه شده به کار می رفت شاید بزرگترین پیشرفت در کامپیوترهای خودکار زمانی صورت گرفت که در سسال 1945 دکتر « جان نیومن » نظریه ذخیره کردن برنامه را در درون کامپوتر بیان نمود. سیستم کنترل در کامپیوتر های پیشین به وسیله صفحه های سیم پیچی شده خاص یا دستورهایی که در برخی وسایل بیرونی مانند نوار کاغذی منگنه شده یا کارت منگنه شده ذخیره می گشتند انجام می گرفت اولین کامپیوتر با برنامه ذخیره شده بنام « اِدواک » معروف است که درسال 1964 به وسیله دانشگاه پنسیلوانیا برای استفاده نیروی زمینی امریکا ساخته شده است در این ماشین برنامه مستقیما درون حافظه قرار داده می شد به طریقی که یکایک دستورها بلافاصله پس از آن که دستور پیشین انجام می گرفت آماده اجرا بود.
کامپیوتر « اِنیاک »  (که بسیاری از افراد اولین کامپیوتر را با این نام می شناسند) که در دانشگاه پنسیلوانیا برای قسمت اردنانس نیروی زمینی در ایالات متحده ساخته و در سال 1946 تکمیل شده یک قدم بزرگ در راه ترقی و در عین حال یک گام نزولی از نقطه نظر تکنولوژی نسبت به « ادواک » می باشد.
« انیاک » نخستین کامپیوتری بود که همه کارهای درونی را به صورت الکترونیکی انجام می داد اما دارای هیچ گونه برنامه ذخیره شده نبود و در نتیجه ترتیب اتصال بیرونی بسیار پیچیده ای در آن به کار می رفت.
این کامپیوتر ها به دنبال کامپیوترهای دیگری که پیشرفت های بسیاری در زمینه های سرعت، حافظه و قابلیت اعتماد به وجود آوردند تکمیل شدند. پس از پایان جنگ جهانی دوم، پیشگامان صنعت ماشین های کامپیوتری مانند « آی. بی.ام »، « سی. دی. سی»، « اِن. سی. آر »، « اِس. آر. سی» کامپوتر های الکترونیکی همه منظوره به وجود آوردند.
کامپیوتر « یونی ویسی » که در سال1951 به وسیله src تهیه گشت نخستین کامپوتر الکترونیکی بود که برای فروش در بازار ساخته شد.
در کامپوتر های مدرن امروزه برای فشردگی و قابلیت اعتماد، بیشتر از ترانزیستورها ، مدارهای یک پارچه و عناصر مغناطیسی مینیاتوری استفاده می شود. این کامپوترها محاسبات پیچیده را با چنان سرعت و دقتی انجام می دهند که توانایی انسان در مقایسه با آن ها به راستی بسیار ضعیف می باشد. مثلا کاپوترهای بزرگ امروزه می توانند در حدود 10 میلیون عمل جمع یا تفریق را درظرف یک ثانیه انجام دهند. در حال حاضر کامپیوترهای الکترونیکی نه تنها انسان را از انجام کارهای تکراری بسیار کند آسوده ساخته اند، بلکه برای درک بهتر محیط به او کمک شایانی کرده اند.
 منابع : سایت اینترنتی را یانه آنالوگ.  
                       ویژه نامه کلیک. ( روزنامه جام جم ) شماره های 213 و 214           غلامرضا عرب مارکده
گرده افشانی شکوفه ها توسط زنبور عسل
به دعوت سازمان جهاد کشاورزی جلسه ای در تاریخ 27/10/88 ازساعت 8 تا 10 صبح به ریاست مهندس افلاکی و با حضور آقایان مهندس؛ برزگر از خدمات بن، آقا ابراهیمی از خدمات سامان، جوانبخت، خسروی، و خانم مهندس کریمی از کشاورزی، مسئولان اتحادیه زنبورداران آقایان؛ قنبری، کوچکی و خسروی و جمعی از کشاورزان در محل سالن اجتماعات سازمان جهاد کشاورزی استان تشکیل شد. ازروستای مارکده 6 نفر در این جلسه حضور داشت. هدف از این دعوت و نشست آشنایی کشاورزان با تاثیر گرده افشانی توسط زنبور عسل بر افزایش میزان باردهی درختان بود. جمعا 9 نفر در این جمع سخن گفتند  که چکیده ای از سخنان جلسه را با هم می خوانیم.
نخست مهندس افلاکی گفت: 44 هزار هکتار باغ مثمر در استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد از این مقدار نزدیک به 14 هزار هکتار باغ بادام است و 80 درصد این باغات بادام در سطح شهرستان شهرکرد است و ما موقعیت خوبی از نظر تولید بادام آبی در سطح کشور داریم. یکی از عواملی که می تواند در افزایش سطح تولید و بهره وری مؤثر باشد گرده افشانی است بهترین عامل گرده افشانی هم زنبور عسل است این جلسه به منظور بررسی هرچه بیشتر همکاری کشاورزان و زنبورداران جهت بهره وری و بهره برداری بهتر از تاثیر متقابل زنبور با شکوفه های درختان و مزارع تشکیل شده است تا با همآهنگی، زنبور داران، به موقع کلونی های زنبور خود را در محل های مناسب نزدیک باغات جای دهند تا هم زنبور داران بتوانند بهره بهتری ببرند و هم وجود و حضور به موقع زنبوران روی شکوفه ها موجب گرده افشانی بهتری گردد البته این کار سالیان دراز به صورت پراکنده و موردی انجام می شده ولی امسال قصد این هست که به صورت گسترده و همآهنگ شده زنبوران عسل در محل های لازم جای داده شوند در اینجا لازم است متذکر شوم در گذشته ممکن بود کشاورزی فکر کند که وجود زنبوران عسل برای باغات زیان داشته باشد ولی امروزه ما می دانیم زنبور عسل هیچ گونه زیانی برای شکوفه ها ندارد بلکه موجب 30 تا 40 درصد افزایش باردهی بیشتر باغات هم می گردد.
آقای کوچکی با اشاره به تاریخچه ستاد گرده افشانی گفت: قصد این جلسه اطلاع رسانی در باره اهمیت گرده افشانی توسط زنبور عسل در باغات و زراعت است. ما حدود 90 هزار کلونی زنبور عسل در استان داریم که تقریبا در شرایط عادی 900  تن عسل تولید می گردد به طور نرمال 45 تا 70 درصد بچه دهی دارند فرآورده های جنبی زنبور عسل هم هست که با یک حساب سرانگشتی بالغ بر 12 میلیار تومان ارزش مستقیم فرآورده های زنبور عسل استان است. برابر تحقیقی که به عمل آمده میزان باردهی باغات و زراعت که توسط زنبوران عسل خوب گرده افشانی شوند افزایش تولیدی بین 90 تا 143 برابر ارزش محصولات تولیدی زنبوران را خواهند داشت. حال اگر بخواهیم ارزش افزایش تولید در باغات و زراعت که توسط زنبوران عسل خوب گرده افشانی شوند را محاسبه کنیم و همان حد اقل یعنی 90 را ضرب در 12 میلیار تومان بکنیم خواهیم دید که چه رقم سرسام آوری زنبوران عسل می توانند افزایش بار در باغات و زراعت برای کشاورزان داشته باشند. باید دانست زنبور کار خود را که گرده افشانی و بهره گیری از گل هست را می کند ما می توانیم این کار زنبور را با هدایت در باغات و زراعت هدفمند کنیم و استفاده بهینه و دو جانبه ببریم. حال که قرار است استفاده دوجانبه ببریم ما از کشاورزان تقاضا داریم هنگامی که کلونی های زنبور در محوطه باغ یا زراعت  قرار داده شده اند سمپاشی ها را از ساعت 5 بعد از ظهر به بعد انجام دهند تا خسارتی به زنبورداران وارد نیاید.
جوانبخت گفت: یک باور غلط در بین بعضی از کشاورزان وجود داشته که زنبوران عسل به گل ها خسارت وارد می کنند ما باید بکوشیم این افکار نا درست را از بین ببریم خداوند همه چیز را جفت آفریده همین طورگل ها که نر و ماده دارند. جالب است که بدانیم اگر ما بتوانیم شرایط را برای درخت بادام فراهم کنیم می تواند صد در صد شکوفه های خود را به بار تبدیل کند یکی از این شرایط گرده افشانی خوب است علاوه بر گرده افشانی بعضی از عناصر هم هست که می تواند کار تلقیح را تسهیل کند مانند عناصر بُر و روی. توصیه می شود از ریز مغذی ها که دارای بُر هستند به صورت محلول پاشی در باغات استفاده شود. توصیه دیگری که من دارم بایدکار فرهنگی در این زمینه انجام دهیم برای این کار بهتر است تعدادی نشریه تدوین و بین کشاورزان توزیع نمایم. پرسشی که مطرح است این است که شکوفه های باغات ما عمدتا در فروردین ماه باز می شوند آیا سرما مانع اسقرار زنبوران در فروردین ماه نخواهند شد؟
آقای مظاهری کشاورز چم چنگی تجربه خود را از نقش زنبور عسل در گرده افشانی چنین بیان نمود. سال گذشته تعداد 15 کندوی زنبور عسل در باغم قرار دادم برای آزمایش روی چند درخت طوری کشیدم تا زنبور عسل نتواند روی شکوفه ها بنشیند این درختان 80 درصد بار خود را بعدا ریختند و بقیه نه، نتیجه ای که گرفتم این بودکه زنبور عسل می تواند باردهی درخت را 80 درصد بیشتر نماید.
محمدعلی شاهسون گفت: توی جلسه همه تاکید بر انتقال اطلاعات و فرهنگ سازی نمودند که بسیار خوب است می خواهم بگویم طرف مقابل که ما کشاورزان باشیم به دلیل این که بافت جوان روی کار آمده یک استعداد و آمادگی فوق العاده ای جهت دریافت اطلاعات و آگاهی های علمی، جهت بالا بردن کیفیت و کمیت محصول را دارد بنابر این همت بیشتر شما را می طلبد.
در پایان مهندس افلاکی به مسئولان خدمات کشاورزی بن و سامان تاکید نمود: حتما مسئولان خدمات کشاورزی ترویج نمایند که سمپاشی ها از ساعت 5 بعد از ظهر صورت گیرد. با همکاری اتحادیه زنبورداران کلاس های آشنایی و آموزشی برای گرده افشانی باغات توسط زنبور، در بهمن ماه برای باغداران برگزار نمایند. بروشوری حاوی اطلاعات سودمندی زنبور عسل در گرده افشانی شکوفه ها فراهم و بین کشاورزان توزیع گردد. مسئولان خدمات با نظر مسئولان اتحادیه زنبورداران جایگاه های استقرار کلونی های زنبوران عسل را در طرح های باغداری مشخص نمایند تا زنبوران در همه ی باغات به تناسب توزیع گردند و برای تامین آب زنبوران چاره ای بیندیشند.          
                                                                            گزارش از:  محمدعلی شاهسون مارکده      
کشت قارچ
به دعوت شرکت آفتاب گردان دیمه از مورخه 13/10/88 از ساعت 30/8 تا 12 به مدت 5 روز کلاس اموزشی کشت قارچ در محل مرکز خدمات کشاورزی بن آغاز شد. کلاس اموزشی با حدود 40 نفر جمعیت (خانم و آقا) برگزار و از روستای مارکده تعداد 8 نفر در این کلاس حضور داشتند. آموزگار سرکار خانم مهندس الهه علیمیرزایی بود که روز نخست پیرامون تولید کُمپُوست توضیحاتی داد. که خلاصه ای از درس داده شده را در جارچی شماره 18 چاپ کردیم در این شماره چکیده ای از سخنان روز دوم که در باره تولید اِسبان بود برایتان چاپ می کنیم .
تولید اِسبان: به بذر قارچ اِسبان می گویند نخست باید بدانیم بذر قارچ همان هاگ است یعنی قارچ ها از طریق هاگ ها تکثیر می شوند . هاگ ها رشد می کنند تولید رشته هایی بنام هیف می کنند از اجتماع رشته های هیف، میسیلیوم درست می شود میسیلیوم ها رشته هایی سفیدی هستند که ما در سطح محل های کشت می بینیم، وقتی به میسیلیوم ها شُک سرمایی وارد کنیم یعنی درجه حرارت محل را  قدری پایین بیاوریم شکل شان تغییر و شبیه به گِره می شود میسیلیوم شکل گره ای شده در اثر رشد، شبیه ته سنجاق و بعد رشد می کنند و قارچ کامل  می شود.
اسبان قارچ به روش های مختلف تکثیر می شود یکی روش کشت بافت. دیگری روش کشت اِسپور و بعدی هم روش کشت میسیلیوم. برای رسیدن به این مراحل کشت باید نخست محیط کشت خالص درست کنیم. که دو گونه است یکی محیط کشت آگار آگار که با استفاده از گندم است و بهتر جواب می دهد  و دیگری با استفاده از عصاره سیب زمینی و ایجاد محیط کشت pda است. که در اینجا P نماینده سیب زمینی (پوتیتوز) D نماینده دِگِستروز  وA  نماینده آگار است.
برای فراهم آوردن محیط کشت pda  سیب زمینی معمولی را پوست می کنیم قطعه قطعه می کنیم توی ظرف درون آب می جوشانیم عصاره سیب به درون آب وارد سیب زمینی ها را جدا می کنیم دو باره کمی می جوشانیم در حین جوشیدن به اندازه لازم آگار ( خاصیت آگار این هست که عصاره غذایی را به شکل ژله در می آورد) و دگستروز ( نوعی قند ) به آن اضافه می کنیم و به هم می زنیم محلول به دست آمده را درون ظرف پتریدیش ( بشقاب کوچک لبه دار و در دار شبیه قوطی های کِرم که از جنس های مختلف ساخته می شود بهترین نوع آن جنس استیل است) می ریزیم و درِ آن را می بندیم و توی دستگاه اتوکلاو قرار می دهیم و درِ اتو کلاو را می بندیم تا به مدت یک ساعت در بخار با حرارت 121 درجه سانتیگراد و یک اتمسفر فشار ضد عفونی گردد بعد پتریدیش را خارج می کنیم و در محل و اتاقی کاملا ضد عفونی و استریل شده قرار می دهیم تا دمایش به دمای معمولی اتاق برسد در این وقت محلول ما در ظروف پتریدیش تبدیل به ژله شده است این عملیات باید در یک محل و اتاق استریل صورت گیرد تا مطمئن باشیم محل و محیط کشت که همان ژله درون ظروف پتریدیش است آلوده نگردد.
این ژله آماده محیط کشت خالص است حال می توانیم؛ کشتِ بافت و یا کشتِ اسپور و یا کشتِ میسیلیوم روی آن انجام بدهیم. تا اینجاروش یکی است ولی حال می توانیم روی این ژله که محیط کشت خالص است سه روش متفاوت کشت خالص انجام دهیم.
اگر بخواهیم کشت اسپور انجام دهیم چنین عمل می کنیم.  یک قارچی را که دو روز قبل چیده شده توی پتریدیش قرار می دهیم و لیوانی را روی آن وارونه قرار دهیم چند روز به همین حالت می گذاریم بماند دانه های هاگ قهوه ای رنگ توی پتریدیش بوجود می آید این هاگ ها را روی ژله های آماده شده می ریزیم و درِ پتریدیش را می بندیم و توی اتاق انکیباتور قرار می دهیم. اتاق انکیباتور اتاقی است تاریک و ضد عفونی شده دمایش باید 25 درجه باشد در این محل تاریک و دمای 25 درجه دانه های هاگ روی ژله سیب زمینی درون ظروف پتریدیش شروع به رشد می کنند و سطح ژله یک تکه سفید می شود و به زبان عامیانه می گوییم کپک می زند ولی در واقع این ها همان هاگ ها هستند که رشد می کنند، تبدیل به هیف و بعد به صورت یک بافت پنبه ای می شوند که به آن ها میسیلیوم می گوییم.
اگر بخواهیم روش کشت میسیلیوم انجام دهیم؛ از میسیلیوم که قبلا داشته ایم استفاده می کنیم و چند تکه ای جدا می کنیم و روی ژله سیب زمینی های مان در ظروف پتریدیش می ریزیم و توی اتاق انکیباتور قرار می دهیم تا میسیلیوم ها تکثیر و رشد کنند وسطح ظرف پتریدیش ما به
 صورت سفید و یک تکه پنبه در آید.
اگر بخواهیم کشت بافت انجام  دهیم؛  قارچ خوراکی سالم را انتخاب و ضد عفونی می کنیم برای ضد عفونی یک پیمانه وایتکس  و 4   پیمانه آب مخلوط و به صورت محلول در می آوریم  و قارچ انتخاب شده را به مدت 5 دقیقه در آن غوطه ور می کنیم قارچ را بیرون می آوریم روی دستمال کاغذی می گذاریم تا مقداری آبش گرفته شود بعد با تیغ یا چاقوی استریل شده ساقه ی قارچ را ( بهتر است محل اتصال ساقه به کلاهک را بدین منظور انتخاب کنیم چون میزان رشدش بهتر است ) شکل برش های کالباس نازک نازک می بریم و هر یک قطعه را روی یکی از ظروف ژله مان می اندازیم و توی اتاق انکیباتور قرار می دهیم تا میسیلیوم رشدکرده و روی ژله سفید و تیدیل به بافت پنبه ای گردد.
هر سه روش فوق را روش  PDA می نامیم تمام مراحل کشت pda  باید در محل آزمایشگاه انجام شود تا محیط کشت ما آلوده نگردد بذری که با روش pda تولید شود کیفیت بالایی دارد به همینجهت به آن کشت خالص می گویند در این شیوه اسپانی که به دست می آید نسل F1   می نامند  باید دانست تا نسل F10 هم داریم.
روش دیگر کشت خالص روش آگار آگار است در روش کشت خالص PDA از عصاره سیب زمینی استفاده می شد و در روش کشت خالص آگار آگار از عصاره گندم استفاده می کنیم مقداری گندم در ظرفی با مقداری آب می جوشانیم بعد از جوش 24 ساعت در همان حالت باقی می گذاریم بعد از صافی می گذارانیم عصاره گندم ها را  کمی می جوشانیم آگار به آن اضافه می گنیم درون ظرف می ریزیم روی آن را با ورق آلومینیومی می پوشانیم داخل اتوکلاو قرار می دهیم با فشار یک اتمسفر دمای 121 درجه سانتیگراد ضد عفونی می کنیم درون پتریدیش می ریزیم تا سرد شود و به ژله تبدیل گردد. قطعه ای از بافت قارچ  را جدا می کنیم قطعه قطعه می کنیم با وایتکس ضد عفونی می کنیم 20 دقیقه در آب داغ می گذاریم از آب بیرون می آوریم و صبر می کنیم تا آب شان خشک شود و روی محیط کشت مان یا همان ژله گندم در ظروف پتریدیش، هر ظرفی دو سه قطعه می اندازیم و می گذاریم در اتاق انکیباتور تا میسیلیوم ها رشدکنند.                                        
 بذر قارچ را روی گندم کشت و به صورت انبوه تکثیر می کنیم بدین جهت مقداری گندم الک کرده را در آب و ظرف معمولی به مدت 20 تا 30 دقیقه می جوشانیم آب کش می کنیم گندم ها باید نرم شده باشند ناخن به راحتی در آن ها فرو رود و مغز گندم سفید باشد گندم ها را روی کاغذ روزنامه پهن می کنیم به اندازه لازم کربنات کلسیم ( برای تنظیم PH ) و سولفات کلسیم هیدراته ( برای جلوگیری از لزج شدن و چسبنده شدن دانه های گندم ) روی آن ها می پاشیم  و مخلوط می کنیم و توی پلاستیک های نسوز دولایه و یا شیشه های شیرِ قبل ( سه چهارم ظرفیت ) بسته بندی می کنیم درِ آن ها را محکم می بندیم و برای پاستوریزه شدن داخل دستگاه اتوکلاو با دمای 121 درجه سانتیگراد و فشار یک و نیم اتمسفر به مدت 20 تا 30 دقیقه قرار می دهیم. بعد کیسه های پلاستیک بسته بندی و یا شیشه های شیر حاوی گندم پاستوریزه شده را از اتوکلاو بیرون می آوریم و صبر می کنیم تا همدما با محیط گردد در این وقت با چاقوی استریل شده از توی ظرف پتریدیش دوتا تکه از همان ژله ای که رویش میسیلیوم رشد کرده بریده و جدا می کنیم و روی گندم ها در ظرف پلاستیک و یا شیشه می ریزیم و  خوب به هم می زنیم تا کامل مخلوط گردد و توی اتاق انکیباتور ( تاریک ) و با دمای 25 درجه می گذاریم بذر ما شروع به میسیلیوم دوانی می کند و تمام کیسه را پر می کند چند روز کیسه را تکان می دهیم تا خوب مخلوط شود بعد از 10 تا 12 روز این بذر آماده است. این بذر، بذر F1 محسوب می شود بعد از 10-12 روز این اسپان ها آماده کشت در محیط کاشت روی کمپوست ها هستند اگر محیط کشت مان آماده نیست و یا مشتری جهت فروش نداریم نا گزیر باید کندم های میسیلیوم دار را از اتاق انکیباتور خارج و در محلی در دمای 2 تا 4 درجه نگهداری کنیم تا رشد میسیلیوم ها متوقف گردد چون اگر میسیلیوم ها به رشد خود ادامه دهند تمام ذخیره های گندم را مصرف خواهند کرد آنگاه از کیفیت بذری شان کاسته خواهد شد. گفته می شود میسیلیوم در محل تاریک رشد بهتر می کند. 
                                                                              گزارش از:   محمدعلی شاهسون مارکده
حقیقت و واقعیت
همه مان در گفتگوی روزانه، کلمه های حقیقت و واقعیت را در سخنان خود به کار می بریم. ولی اگر از ما خواسته شود معنی حقیقت و واقعیت و تفاوت ان ها را بیان کنیم اغلب آگاهی کافی و توانایی بیان نداریم. در این نوشته می خواهم در حد اندوخته اندکی که دارم  توضیحی در این باره ارائه کنم.
واقعیت یعنی آنچه که هست، آنچه که من و شما می بینیم، لمس می کنیم، می شنویم، آنچه که با چشم ما انسان ها دیده می شود، و با گوش شنیده می شود، و با حس مان لمس می کنیم، و وجود دارد.
وقتی آدمی واقع گرا و واقع بین باشیم یک قدم به سمت علمی دیدن و فهمیدن اشیا و موجودات به جلو گذاشته ایم چون کار علم درک واقعیت و فهم روابط بین اشیا و موجودات موجود در جهان است و می دانیم ابزار علم هم عقل آدمی است عقل همانند چراغی است که به اشیا و موجودات نور می تاباند تا خوب دیده و روابط شان فهمیده شود.
یک معنی حقیقت آنچه باید باشد است در مقابل آنچه که هست. یعنی آنچه که باید باشد و ممکن است اکنون نباشد، حقیقت نام دارد.  برای مثال؛ حرمتِ انسان ها یک حقیقت است. یعنی همه ی آدمیان، صرف نظر از این که، کجایی باشند، دارای چه دین و مذهب باشند، زن یا مرد باشند، ثروتمند یا تهی دست باشند، با سواد یا بی سواد باشند، روستایی یا شهری باشند، دارای حرمت اند. و اخلاق انسانی حکم می کند ما انسان ها در اجتماع و در روابط مان با یکدیگرحرمت همدیگر را رعایت کنیم و دوستانه و مهربانانه با یکدیگر برخورد کنیم. اگر در برخورد با یکدیگر حرمت ها را رعایت کنیم حقیقت به واقعیت پیوسته است یعنی انچه که باید باشد و آنچه که هست یکی شده است آنگاه می گوییم واقعیت عین حقیقت است، و اگر دوستانه و مهربانانه با هم رفتار نکنیم و حرمت ها را رعایت نکنیم در آن صورت واقعیت با حقیقت تفاوت دارد. مثالی دیگر؛ مثلا ما در جهانی هستیم که در حال جنگ است، و صلح یک حقیت است، و لی نیست، آنگاه می گوییم، جنگ یک واقعیت تلخ و رفتار زشتی است که از انسان سر می زند، و هست، و صلح، یک حقیقت است، که اکنون نیست، ولی باید باشد. و یا در یک محیط اجتماعی و یا جهانی هستیم که دشمنی کینه، نفرت و بدبینی وجود دارد، این یک واقعیت تلخ و ناخوشایند است، ولی دوستی یک حقیقت است که اکنون نیست، آنگاه می گوییم، دشمنی واقعیتی تلخ است و وجود دارد، دوستی حقیقت است، ولی اکنون موجود نیست، و وظیفه هر یک از ما است که بکوشیم دشمنی را تضعیف و از بین ببریم و دوستی را بجایش بنشانیم.
معنی دیگر حقیقت، تطبیق و مقایسه کردن شناخت ها و فهمیده شده های ذهنی ما آدمیان، از واقعیت اشیا و موجودات جهان، با خود واقعیت ها و اشیا و موجودات است. یعنی آنچه که آدمی از بیرون فهمیده و در ذهن دارد و در فکر خود دارد اگر با همان موضوع و اشیاء خارجی مطابقت داشته باشد می گوییم یافته ها و اندوخته های ذهنی ما حقیقت دارد مانند این که دریافته باشیم روز روشن و شب تاریک است بعد ببینیم در عالم واقع هم همین گونه است آنگاه می گوییم ذهنیت ما مطابق با واقعیت است پس دانسته های ما حقیقی است. یا ما دریافته باشیم که دانایی یک فضیلت و ارزشمند است بعد ببینیم در جامعه هم همین گونه است یعنی آدم های دانا زندگی انسانی تری دارند، مقبولیت اجتماعی بالاتری دارند، برای دیگر هم نوعان شان مفید و سودمند ترند. بنابر این می گوییم آنچه که من دریافته و در ذهن دارم مطابق با واقعیت است پس اندوخته های ذهنی من حقیقت دارند.
معنی دیگر حقیقت در مفاهیم گفتاری کاربرد دارد. هرگاه یک جمله ای که بیان می گردد یا ادعایی که کرده می شود یا سخنی را که بر زبان می رانیم در خود آن جمله و یا خارج از آن تضاد و تناقضی یافت نشود و جمله، سخن و ادعای ما مطابق با واقع باشد این جمله یا ادعا و سخن ما حقیقی است. مثلا فرض کنید قتلی اتفاق افتاده و فردی متهم به قتل است اگر این متهم با مدارک و شواهد و قرائن ثابت کند که در روز ساعت و دقیقه ای که قتل اتفاق افتاده در محل قتل نبوده و یا نمی توانسته در آن محل باشد این دو موضوع متضاد یک دیگرند آنگاه می گوییم جمع اضداد محال است یعنی نمی شود آدمی در روز و ساعت و دقیقه مشخص در محلی نباشد ولی عملی که همان قتل باشد را انجام داده باشد. پس جمله ای حقیقت است که تضادی و تناقضی در ان موجود نباشد. یافتن و نشان دادن جمله و ادعای های متضاد و متناقض بیشترین کاربرد را در امور حقوقی و قضایی دارد و یک وکیل مدافع عمده کارش یافتن تضاد ها و تناقضات یک پرونده است.
پس حقیقت، جمله  ای است که مفهوم و عملی شدن ان دارای تضاد و تناقض نباشد یعنی دو جمله ای که یک موضوع را بیان می کنند اگر در ان ها تضاد و تناقض وجود داشته باشد نمی توانند هر دو درست باشند. اگر نیک بنگریم و قدری روی گفتار و رفتار خود دقیق شویم خواهیم دید ما در زندگی روزانه مان و در طول عمر مان جمله هایی بکار می بریم که دارای تضاد اند برای مثال همه ی ما وقتی صحبت از ادب گردد خود را آدم با ادبی می دانیم ولی بارها هم اتفاق افتاده که هنگام عصبانیت به دیگری فحاشی کرده ایم، عمل فحاشی من، با جمله ی، آدمی با ادب هستم، در تضاد است بنابر این ادعای من که؛ آدمی با ادب هستم، حقیقت ندارد. یا اغلب این ادعا را داریم که؛ نانی حلال به دست می آوریم ولی وقتی  بادام غیر مامایی را با مامایی مخلوط و به نام مامایی بفروش می رسانیم عمل مان با ادعای مان در تضاد است در اینجا ادعای نان حلال در آوردن و خوردن ما حقیقت ندارد. یا می گوییم من پدر یا مادری مهربانم و بچه هایم را خیلی دوست دارم آنگاه با تحصیل دخترمان مخالفت می کنیم، جلوگیری از تحصیل دختر و یا حتا فراهم نیاوردن امکانات برای تحصیل، با ادعای مهربانی و بچه دوستی در تضاد است بنابر این ادعای مهربان بودن و بچه دوستی ما حقیقت ندارد.  
تفاوتی که واقعیت با حقیقت دارد این هست که حقیقت ها همیشه درست و پذیرفتنی اند ولی واقعیت ها هرگاه با حقیقت یکی باشند پذیرفتنی و درست اند. واقعیت ها ممکن است خوب، درست و یا تلخ، زشت وغیر قابل پذیرش باشند ولی حقیقت همیشه درست و قابل پذیرش است با این وصف وظیفه ما انسان ها سنگین است که قدری در رفتار و گفتارمان دقت بیشتری کنیم چون دائم با واقعیت ها رو برو ایم حال باید انتخاب کنیم که در وادی واقعیت ها می خواهیم بمانیم و به سوی حقیقت ها حرکت نکنیم و یا در برخورد با واقعیت ها راه و روشی را بر گزینیم که سر انجام به حقیقت ها برسیم یعنی با پذیرش جهان واقعیت به سوی جهان حقیقت ها برویم. نباید این گونه پنداشت که یک دیوار بلند بین واقعیت ها و حقیقت ها کشیده شده و حقیقت ها دست نا یافتنی اند. بلکه باید دانست ان دو به هم پیوسته و در کنار هم در بعضی جاها در درون یکدیگر هستند فاصله زیادی ندارند یا نباید این گونه فرض کرد که دست یابی به حقیقت مشکل است، نه، اگر قدری شناخت داشته باشیم و از سلامتی روانی و شخصیتی بر خوردار باشیم خیلی راحت می توان واقعیت ها را آن گونه که هستند دید و شناخت و سپس با انتخاب درست مقابله با واقعیت ها به سمت و سو و دست یابی به حقیقت ها حرکت کرد.
برای رسیدن به حقیقت ها و  دست یابی به حقیقت انسانی خودمان چند ویژگی را باید دارا باشیم و اصولی را رعایت کنیم. نخست باید شناخت و آگاهی داشته باشیم. شناخت و اکاهی به چی؟ به واقعیت های موجود در جهان، آدمی واقع گرا باشیم. چه وقت می توانیم واقع گرا باشیم؟ وقتی که عقل و خِردمان را به کار گیریم  و پرتو چراغ عقل را بر نقاط تاریک زندگی   بیفکنیم تا شناخت کافی پیدا کنیم آنگاه تصمیم های زندگی مان را  با اگاهی بگیریم. یعنی باید واقعیت ها را آن گونه که هستند با همه ی تلخی، زشتی و خوبی و بدی شان دید، فهمید و عمیق شناخت و به عنوان یک واقعیت انکار نا پذیر پذیرفت. آن گاه با دانش و اطلاعاتی که داریم بهترین راه را، برای کم کردن و یا زدودن تلخی، رنج و زشتی و بدی واقعیت ها، برگزینیم تا به حقیقت ها دست یابیم. برای دست یابی به حقیقتی پایدار در انتخاب راه و روش زندگی در گذار از واقعیت ها و رسیدن به حقیقت ها به دو اصل دیگر باید توجه ویژه داشته باشیم و رعایت کنیم تا بتوان به حقیقتی بادوام و پایدار دست یافت. یکی رعایت اصول اخلاقی است و دیگری مسئولیت پذیری.
                                                                                   محمدعلی شاهسون مارکده 20/10/88

سهمیه آرد
اداره غله طی نامه شماره 8744 مورخه 8/10/88 توضیحی، پیرامون ابهام های بوجود آورده شده، در توزیع آرد، در روستای مارکده، به شرح زیر ارسال نموده که برای مزید اطلاع چاپ می گردد.
« شورای محترم اسلامی روستای مارکده. سلام علیکم. در پاسخ به نامه شماره 302- 30/9/88 مبنی بر چگونگی توزیع آرد در آن روستا به اطلاع می رساند:
 1- مسلما سهمیه آرد تخصیصی تحت عنوان خبازی و خانه پزی روستایی به ساکنان روستاها تعلق گرفته و در صورت نقل و مکان خانواری به شهر و استفاده از امکانات شهری، سهمیه روستایی با اعلام مراجع مربوطه حذف خواهد شد.  2- سهمیه آرد طبق مصوبه شورای محترم اقتصاد برای هر نفر 10 کیلو گرم در ماه تعیین گردیده که با کسر مقدار 600 گرم جهت تخصیص به مراکز، نهادها و…  400/9 کیلو گرم تحویل می گردد.
3- با توجه به ایفای نقش نظارتی شوراها، این اداره کل بررسی های لازم را بر روی لیست های توزیع آرد انجام و پس از ممهور شدن به مهر شورا، نسبت به تایید ان اقدام می نماید.
4- قیمت هر کیسه آرد  40 کیلویی 4622 ریال می باشد ( جهت مصرف کنند)  5- سهمیه آرد روستای مارکده در حال حاضر 14080 کیلو گرم در ماه تخصیص و تحویل می گردد.
سید قاسم زمانیان، عضو هیات مدیره شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 10و مدیر استان چهارمحال و بختیاری»
آرد آذر ماه
بخشداری سامان طی نامه شماره شماره 2464 مورخ 3/10/88 لیست سهمیه آرد آذر ماه 88 روستاهای بخش سامان را « جهت اطلاع و نظارت بر روند توزیع ماهیانه» به این شورا ارسال نموده است. در این لیست آرد تحویلی به روستای مارکده در آذر ماه 352 کیسه قید شده است.  
بررسی حساب های فردوس
به دعوت رئیس هیات مدیره شرکت فردوس، جلسه ای در تاریخ 20/10/88  از ساعت 19 تا 24 با حضور آقایان: علیرضا عرب، عبدالمحمد ( منوچهر ) عرب، ناصر عرب فرزند مهدی، اکبر عرب فرزند عباسقلی، علی عرب فرزند عباسقلی و محمدعلی شاهسون در محل دفتر فردوس تشکیل شد. هدف از این دعوت و نشست، بررسی حساب های دوره دوم هیات مدیره شرکت فردوس بود. که چکیده ای از سخنان بیان شده را برای اطلاع خوانندگان چاپ می کنیم.
 نخست محمدعلی شاهسون بازرس شرکت گفت: من در بررسی هایم به اصالت سندها توجه خاص نموده ام. ببینید یک فاکتور و یا یک رسید پولی که به فردی پرداخت می کنیم باید مشخصه هایی داشته باشد تا بتوان به ان سند اطلاق کرد. مثلا فاکتور باید سر برگ، آدرس، تاریخ، ثبت خوانای اعداد و اقلام و قیمت و جمع قیمت بدون خط خوردگی و امضا فروشنده که پول را دریافت کرده با مهر فروشگاه را دارا باشد. نبود هریک از این مشخصه ها از ارزش و اعتبار آن فاکتور می کاهد. و یا رسید پول، باید دارای مشخصه های تاریخ، نام و مشخصات دهنده پول، نام و مشخصات و آدرس گیرنده پول، بابت موضوعی که پول پرداخت می گردد با ذکر خلاصه ای از کار انجام شده و سر انجام امضا دریافت کننده پول باشد. هر یک از این ها نباشد از اصالت رسید کم می شود. من با این دید و نگرش اسناد را بررسی کرده ام در این اسناد 5 ساله، به 5 رسید پول با نام حق « الزحمه مدیر عامل و هزینه ایاب و ذهاب » هر یک با مبلغ 7 میلیون دویست هزار تومان (سه میلیون ششصد هزار تومان مزد مدیر عامل و سه میلیون ششصد هزار تومان کرایه ماشین مدیر عامل برای هر یک سال) بر می خوریم که هیچ نوشته و مصوبه هیات مدیره ای در این خصوص نداریم. در حین بررسی به محمود عرب مدیر عامل گفتم؛ برای درستی برداشت این پول ها مصوبه هیات مدیره لازم است و محمود از منوچهر توضیح خواسته بود که چند روز بعد روی یک ورقه ای مضمونی به نام صورت جلسه ارائه شد که حال با هم آن را بررسی و خواهید دید با توجه به صورت جلسه های موجود در دفتر صورت جلسات دارای ضد و نقیض هست.  بنظر می رسد این صورت جلسه بعدها برای توجیه آن رسید « حق الزحمه » نوشته شده است نقل و قول آقای محمود عرب هم این نظر مرا تایید می کند که گفت: « این را بعدا نوشتند و برده اند اکبر ما امضا کند که او هم امضا نکرده است» با این اوصاف این یک سند جعلی محسوب می گردد.
 به علاوه 5 رسید پول با عنوان هزینه ایاب و ذهاب هیات مدیره برای 5 سال با امضا مدیر عامل به عنوان دریافت کننده پول با مبالغ 750 هزار تومان سال 82، 750 هزار تومان سال 83، 750 هزار تومان سال 84، یک میلیون تومان سال 85، یک میلیون و پانصد هزار تومان سال 86 ضمیمه مدارک 5 ساله است. می دانیم ایاب و ذهاب یعنی رفت و آمد. حال برای روشن شدن موضوع یک سال رفت و آمد هیات مدیره را با هم بررسی می کنیم. برای مثال؛ چند برگ فاکتور کرایه تاکسی تلفنی مارکده به شهرکرد با مبلغ 7 هزار تومان در سال 1382 توی اسناد هست برابر این نرخ کرایه تاکسی، یعنی باید اعضا هیات مدیره فقط در این سال(82)   107 مرتبه به شهرکرد جهت کارهای اداری رفته باشند یعنی در طول سال تقریبا دو روز نه یک روز اعضا هیات مدیره به شهرکرد رفته و آمد داشته اند که می دانیم چنین چیزی نه ضرورت داشته و نه یقینا انجام شده است اگر بخواهیم بپذیریم که هیات مدیره 107 روز دنبال کارهای اداری شرکت بوده اند خوب دیگر به مدیر عامل چه نیاز بوده؟ که سا لیانه 3 میلیون 600 هزار تومان فقط کرایه خودرو باید برداشت کند؟ به علاوه اگر بپذیریم این سرویس دهی انجام شده می پرسیم چه کسی انجام داده است؟ و چرا پول به انجام دهنده سرویس داده نشده و پول را مدیر عامل دریافت و رسید را امضا کرده است؟ این پول بابت چند سرویس داده شده است؟ چه تاریخ هایی سرویس انجام شده است؟ اگر مدیر عامل بخواهد بگوید با ماشین خودم هیات مدیره را برده و آورده ام، خوب مدیر عامل که کرایه ماشینش را گرفته است؟ در این رسید به هیچ یک از این پرسش ها پاسخ داده نمی شود. بنابر این، این رسید های پول فاقد اصالت و جعلی اند.
آقای عبدالمحمد عرب گفت: « تو دروغ می گویی که من سند جعل کرده ام من در طول سال اعضا هیات مدیره را توی این دره جهت کارهای فردوس کشانده ام حد اقل در طول هر سال 50  بار من با این هیات مدیره پمپ بالا کشیده ام من مبالغ کلانی رشوه در ادارات داده ام چون رشوه دهنده بابت پولی که می گرفت رسید نمی داد من این مبالغ را در اینجاها گنجانده ام … هر تصمیمی که این سه نفر داور بگیرند من قبول خواهم داشت» و بعد جلسه را ترک نمود.
پس از رفتن آقای عبدالمحمد عرب، به مدارک و اسناد 5 ساله یک نگاه اجمالی شد. و روی اسناد تکراری، بدون امضا، و رسید پول های با امضا مدیر عامل و نیز فاکتور آجر و سیمان های جعل شده به صورت اجمالی نگاه گردید. به علاوه، پیرامون نبود قرارداد نامه با پیمان کاران در اوراق شرکت و نیز نا مشخص بودن سرنوشت مبلغ 2 میلیون تومان اختلاف قرارداد با عبدالرضا عرب که در صورت جلسه بدان اشاره شده و نیز نا مشخص بودن سرنوشت پولی که در صورت جلسه اشاره شده نزد رئیس هیات مدیره است گفتگو به عمل آمد و قرار شد بررسی گردد.
در پایان محمدعلی شاهسون خطاب به سه نفر داور آقایان: اکبر عرب، ناصر عرب و علی عرب گفت: علاوه بر بررسی اسناد که مختصری آشنایی پیدا کردید باید به کم کاری و کوتاهی در انجام وظیفه هیات مدیره و بویژه مدیر عامل در جهت جمع اوری و پرداخت به موقع اقساط وام ها هم رسیدگی نمود. ببینید مبلغ اقساط وام ها هر سهم کمتر از یک میلیون 500 هزار تومان بوده گفته می شود 30 میلیون وام هم بعدا دریافت شده که در ان جمع نیامده، اصل این 30 میلیون هر سهمی کمتر از 100 هزار تومان می گردد فرض بگیریم هر سهمی حد اکثر 100 هزار تومان هم سود به آن تعلق می گرفت جمع اقساط وامها می شد هر سهمی یک میلیون 700 هزار تومان. ولی اکنون می بینیم هر نفر نزدیک 4 میلیون پول پرداخت کرده و یا باید پرداخت بکند می پرسم مدیر عاملی که کرایه ماشینش در سال 3 میلیون ششصد هزار تومان  است نباید حداقل به وظیفه خود عمل کند؟ با این اوصاف شما با قبول این داوری مسئولیت بس عظیمی را به عهده گرفته اید، بگویید چگونه باید عمل کنیم؟
آقایان داور گفتند: « می اندیشیم و تصمیم بر ادامه کار و یا انصراف می گیریم و اطلاع می دهیم چون این کار بس خطیری است باید ببینیم می توانیم از عهده این کار مهم و پیچیده بر آییم یانه؟»
دومین جلسه بررسی حساب های دوره دوم هیات مدیره شرکت فردوس مارکده در تاریخ 29/10/88 ساعت 30/19با حضور اکبر عرب، ناصر عرب، علی عرب، محمدعلی شاهسون و علیرضا عرب در محل دفتر فردوس تشکیل شد و تصمیم زیر اتخاذ و صورت جلسه و امضا گردید.
موضوع 5 رسید پول بابت حق الزحمه و کرایه خودرو 5 سال مدیر عامل ( آقای عبدالمحمد  عرب ) دوره دوم فردوس مطرح و چون صورت جلسه ای مبنی بر تعیین میزان حقوق و کرایه ماشین مدیر عامل نبود و صورت جلسه ای هم که روی کاغذی جدا تنظیم شده بود به دلیل تضاد و تناقض های موجود و نیزدیگر دلایل، جعلی تشخیص داده شد. و مبلغ 7 میلیون و دویست هزار تومان حق الزحمه و کرایه برای هر سال ( جمع 5 سال 36 میلیون تومان ) بدون مستند قانونی رسید شده بود ابطال گردید و با توجه به این که مدیر عامل، هم زمان در سه محل با دریافت حقوق کار می کرده ( مدیر عامل تعاون روستایی، حسابدار تعاون روستایی و مدیر عامل فردوس) و به صورت پاره وقت در فردوس بوده، ناگزیر بر اساس عرف محل، و با الهام گرفتن از مزد مدیر عامل کنونی فردوس و نگین و وحدت و دیگر قرائن، و با برآورد تقریبی روزهای کار، به میزان مزد یک کارگر محاسبه و  جمع حق الزحمه و  کرایه ماشین 5 ساله ( از سال 82 تا 86 ) کل مبلغ چهار میلیون تومان گردید.
                                                                                 گزارش از : محمدعلی شاهسون مارکده